Wanneer is een piano oud

Hoelang gaat een piano mee?

Laten we u allereerst vertellen dat een piano of vleugel NIET het eeuwige leven heeft ook al wordt dat wel door velen gedacht. Een piano is écht onderhevig aan slijtage door het gebruik en de klimatogische veranderingen die een instrument meemaakt. Een piano bestaat vrijwel volledig uit natuurlijke materialen die gewoon een keer volledig versleten zijn.

Wanneer is een piano oud?

Mooie en technisch goede instrumenten van vóór 1930 zijn zeldzaam. Tenzij natuurlijk volledig gereviseerd. Maar dan moeten ze ook écht volledig zijn gereviseerd. Niet alleen opgepoetst en spelend gemaakt zijn. Een complete revisie kost zomaar 200 arbeidsuren. U zult begrijpen dat een volledig gereviseerde piano of vleugel voor onder de € 10.000,00 geen volledig gereviseerd instrument is!

Tijdens de oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog zijn er nauwelijks piano's gebouwd. Na deze oorlog zijn er jaren geweest van wederopbouw en zijn veel mensen bezig geweest met andere dingen dan pianospelen. In de jaren '60 is pianospelen en dus ook de pianobouw weer op gang gekomen. Vanaf dat moment zijn ook de Oost-Europese instrumenten in grote getale naar ons land gekomen. Deze instrumenten hebben hun beste tijd absoluut al gehad. Er werden daar alleen goedkope piano's gebouwd met materialen van mindere kwaliteit en goedkope arbeid.

De piano's vanaf 1960 uit West-Europa en Japan hadden een veel betere kwaliteit. Veel van deze instrumenten zijn nog goed bespeelbaar en klinken nog behoorlijk.

Blijft een piano door de jaren heen net zo klinken als op het moment van aanschaf?

Nee, helaas niet, een piano gaat de eerste 5 jaar van zijn leven optimaal klinken. De zangbodem en de spanningen hierop gaan zich zetten en gaan optimaal presteren. Deze optimale klank behoudt het instrument circa 25 jaar. Daarna gaat de zangbodemspanning langzaam verminderen en wordt de klank minder. Dat hoort u zelf niet direct, omdat dat proces langzaam gaat. Ook het mechanische gedeelte is dan vaak aan een grote onderhoudsbeurt toe. Maar daardoor ziet u vaak gebruikte piano's en vleugels van circa 30/40 jaar oud.